Wat is glas in lood?
Glas in lood ontstond in de middeleeuwen. Het is een logisch vervolg op de eerste “ramen” die de Romeinen construeerden. Glasblazers konden alleen bollen blazen en geen platen produceren. Door de bollen zo plat mogelijk te drukken, konden wel plaatjes glas worden gemaakt, maar voor het overbruggen van grote afstanden was deze techniek niet geschikt. Het lood werd gebruikt om al deze glasplaatjes met elkaar te verbinden.
Aanvankelijk werd glas in lood vooral toegepast in kerken. Vanaf het einde van de twintigste eeuw werden ook steeds meer huizen ermee uitgerust, vaak alleen ter decoratie in de bovenlichten. Helaas is er door achterstallig onderhoud, oorlogsgeweld en door andere belevenissen veel glas in lood verdwenen. De huidige bewoners komen daarop terug, en willen hun pand in de oorspronkelijke staat herstellen.
Het binnenvallende licht wordt door glas in lood subtiel gebroken en gekleurd, en geeft de ruimte een geheel eigen, warme sfeer. Het prachtige kleurenspel van de glas in lood ramen is door de invloed van de zon elk moment van de dag anders. Een ieder kan hiervan genieten ook in nieuwbouw woningen en kantoren.
Ook door de opkomst van dubbel glas, dat beter isoleerde, verdwenen veel van deze bovenramen. Uiteraard is met de oude technieken van het maken van glas in lood ook mogelijk in isolatieglas,dat is weliswaar minder mooi maar is wel zo comfortabel. Iets minder isolatiewaarde maar wel veel fraaier is het plaatsen van voorzetbeglazing aan de binnenzijde.
Zo behoud men de authentieke uitstraling buiten en wordt er toch geïsoleerd. Binnen geeft het amper tot geen hinderlijk aanzicht.